کاربرد جاوا اسکریپ

قبل از هر چیز بهتر است با مفهوم اسکریپت در برنامه نویسی آشنا شوید ؛ یک اسکریپت قطعه ی کوچکی از برنامه است که می تواند به وب سایت شما اضافه شود . به عنوان مثال یک اسکریپت می تواند یک هشدار پاپ آپ باشد ، یا یک منوی رو به پایین ایجاد کند و غیره. این اسکریپت توسط javascript یا VBScript نوشته می شود. 
شما می توانید با استفاده از هر زبان اسکریپتی، کارکردهای متنوع کوچکی به نام مدیریت رویداد (event handlers) بنویسید و سپس  آن عملکرد ها را با استفاده از ویژگی های HTML اجرا کنید. 

حالا نوبت به زبان جاوا اسکریپت رسید ؛ زبان جاوا اسکریپت چیست؟ اگر اطلاعاتی نسبی راجع به دنیای وب داشته باشید حتما بارها نام جاوا اسکریپت را شنیده اید ، خصوصا در توصیف حرکات عجیب و غریب برخی از  سایت ها و وبلاگ ها ( مثلا لرزش صفحه وبلاگ ، تصویر دنباله روی نشانگر موس و…)

 جاوا اسکریپت زبانی است که در صفحات html کاربرد دارد و قابلیت های بسیاری از قبیل : افزایش کیفیت طراحی صفحات , کنترل صفحات ، کنترل browser بازدید کننده ، ساخت و استفاده cookie ها و بسیاری چیزهای دیگر.

این روزها javascript و چارچوب های متناظر با آن توسط بسیاری از توسعه دهندگان وب استفاده می شوند و مورد استقبال چشمگیری واقع شده اند. متاسفانه VBScript توسط برخی مرورگرها پشتیبانی نمی شود که این باعث افزایش برتری استفاده از جاوا اسکریپت شده است.
برای شروع برنامه نویسی به زبان جاوا اسکریپت ، علاوه بر دارا بودن دید برنامه نویسی ، تسلط نسبی بر زبان HTML نیز لازم است. زبان برنامه نویسی جاوا اسکریپت زبانی شی گراست و سینتکس آن شباهت بسیاری با زبان C دارد.

شما می توانید کد javascript را در یک فایل مجزا نگهداری کرده و سپس هر زمان که لازم بود آن را وارد کنید، یا می توانید قابلیت را در داخل خود داکیومنت HTML تعریف کنید.

اجازه بدهید هر دو مورد را یکی یکی با مثال های مناسب بررسی کنیم.

پیشنهاد می شود پس از این مقاله ، لینک های زیر را مطالعه نمایید:

چگونه سایت بسازیم

چگونه سایت درست کنیم

معرفی جاوا اسکریپت خارجی (External JavaScript) :

اگر قصد دارید قابلیتی را تعریف کنید که در انواع داکیومنت های HTML استفاده می شود، بهتر است آن قابلیت را به صورت جاوا اسکریپت خارجی و به صورت یک فایل مجزای جاوا اسکریپت حفظ کرده و آن فایل را وارد داکیومنت های HTML خود کنید. یک فایل جاوا اسکریپت دارای ضمیمه هایی مانند js می باشد که با استفاده از تگ <script> وارد فایل های HTML می شود.

تصور کنید که با استفاده از جاوا اسکریپت در script.js یک عملکرد کوچک را تعریف می کنیم که دارای کد زیر می باشد :

function Hello() {
   alert("Hello, World");
}

اکنون می خواهیم  از فایل جاوا اسکریپت خارجی (External JavaScript) بالا در داکیومنت HTML خود استفاده کنیم، مانند زیر :

 <head>
      <title>Javascript External Script</title>
      <script src = "/html/script.js" type = "text/javascript"/></script>
   </head>

   <body>
      <input type = "button" onclick = "Hello();" name = "ok" value = "Click Me" />
 </body>

 

جاوا اسکریپت درونی (Internal javaScript)

شما می توانید کد جاوا اسکریپت را مستقیما روی داکیومنت HTML خود بنویسید. معمولا کد اسکریپت را با استفاده از تگ <script> در سربرگ (header) داکیومنت نگهداری می کنیم در غیر این صورت هیچ محدودیتی وجود نداشته و می توانید کد خود را در هر جایی در داکیومنت به جز داخل تگ <script> نگه دارید.

مثال : 

 <head>
      <title>JavaScript Internal Script</title>
      <base href = "https://www.tutorialspoint.com/" />
      
      <script type = "text/JavaScript">
         function Hello() {
            alert("Hello, World");
         }
      </script>
   </head>

   <body>
      <input type = "button" onclick = "Hello();" name = "ok" value = "Click Me" />
   </body>

برای دیدن خروجی روی دکمه ای ای که حاصل اجرای کد بالا است کلیک کنید.

مدیر رویداد ها (Event Handlers) :

قبل از آن که با مفهوم مدیریت رویداد ها آشنا شویم ، بهتر است مفهوم event را در زبان جاوا اسکریپت درک کنیم ؛ به طور ساده رویداد (event) در برنامه نویسی جاوا اسکریپت به معنی اتفاقی در یک صفحه وب است که می تواند عامل آن، کاربر یا به فرض بارگذاری کامل یک صفحه باشد، بعد از بروز این اتفاق (رویداد) ، مفسر جاوا اسکریپت مرورگر، آن را شناسایی کرده و متناسب با تابع تعریف شده، آن را اجرا می کند.

مدیریت رویداد ها عملکرد های تعریف شده ی ساده ای می باشند که می توانند در مقابل هر یک از عملکرد های ماوس یا صفحه کلید فرا خوانده شوند. شما می توانید عملکرد خود را در یک مدیر رویداد تعریف کنید که می تواند یک خط تا 1000 خط کد باشد.