معرفی انواع پارچه های نسوز و خواص آن ها

پارچه های نسوز از الیافی با مقاومت حرارتی بالا ساخته می شوند. نام پارچه نسوز نشان دهنده ماهیت این پارچه است. پارچه نسوز غیر قابل اشتعال است. حتی اگر پارچه های نسوز در دمایی بالاتر از دمای قابل تحمل خود قرار بگیرند، تجزیه و متلاشی می شوند و هرگز شعله ور نخواهند شد. الیاف به کار رفته در ساخت پارچه نسوز شامل الیاف فایبرگلاس، آرامید یا کولار، گرافیت ، فایبر سرامیک و غیره هستند.

کارخانه ها نساجی جهت حصول اطمینان از کیفیت پارچه نسوز تولیدی خود، از ترکیب الیاف طبیعی و الیاف مصنوعی برای تولید پارچه نسوز استفاده می کنند. اگر مهارتی در تشخیص مصنوعی یا طبیعی بودن الیاف پارچه نسوز ندارید، آزمایش زیر را برای مشخص شدن نوع الیاف منسوجات نسوز به کار ببرید.

تکه ای از پارچه را انتخاب کرده و آن را بسوزانید. اگر پارچه پس از سوختن به شکل پودر درآمد، الیاف آن پارچه طبیعی هستند. در صورتی که الیاف پارچه سوزانده شده به شکل گلوله درآمدند، این الیاف از جنس مواد نفتی هستند. اگر تا انتهای مطلب همراه ما باشید از جزئیات ذکر شده درباره صفر تا صد منسوجات نسوز بهره مند خواهید شد.

انواع پارچه های نسوز

مقاومت بسیار زیاد و منحصر به فرد پارچه های نسوز باعث شده از آن ها در صنایع مختلف استفاده شود. منسوجات نسوز می توانند در صورت وقوع حوادث آسیب های ناشی از آن ها را به حداقل برسانند. البته پارچه های نسوز دارای انواع مختلفی هستند که هر کدام از آن ها برای مقاصد مختلفی استفاده می شوند. در ادامه به جزئیات مربوط به هرکدام از انواع پارچه های نسوز و مزایا و معایب آن ها می پردازیم.

آزبست

با استفاده از الیاف جنس آزبست نوعی پارچه نسوز تولید می شود که نام آن برگرفته از همین الیاف است و با نام پارچه نسوز آزبست شناخته می شود. ایران یکی از کشور های تولید و صادر کننده لباس هایی با منسوجات نسوز آزبست است. از کاربرد های آزبست می توان به تهیه ی لباس ها و دستکش های صنعتی نسوز، عایق کاری و حرارت گیری تاسیسات ساختمانی، کارخانه ها و دیگ های بخار اشاره نمود.

پارچه نسوز

سیلیکون

پارچه نسوز سیلیکونی از آن دسته منسوجات نسوز است که فروش بالایی دارد. پارچه نسوز سیلیکون به دو دسته پارچه ی نسوز دو رو سیلیکون و پارچه ی نسوز یک رو سیلیکون تقسیم می شود. پارچه های نسوز سیلیکونی از لاستیک سیلیکون و پارچه فایبر گلاس ساخته شده اند. ضخامت پارچه های سیلیکونی در حدود ۰٫۲ تا ۵ میلی متری است. مقاومت حرارتی این پارچه نسوز نیز ۳۵۰ درجه سانتی گراد است. کاربردهای پارچه نسوز سیلیکونی وسعت زیادی دارند که در ادامه آن ها را مشاهده می کنید:

  • ساخت نوارد نقاله نسوز
  • ساخت پرده های حرارتی برای کوره های القایی و صنعتی
  • محافظ و عایق در برابر روغن داغ
  • تولید و ساخت لباس، دستکش های نسوز و کیسه های نسوزی که هم در صنعت و هم برای آتش نشانی کاربردی هستند.
  • ساخت منهول که از آن در نیروگاه ها، پتروشیمی، سکوها و مخازن نفتی استفاده می شود.

سرامیکی

پارچه های نسوز سرامیکی گروه دیگری از منسوجات نسوز هستند. این پارچه های نسوز از نخ های سرامیکی ساخته می شوند. پارچه نسوز سرامیکی درماشین های بافندگی تاری- پودی بافته می شود. در برخی موارد برای بالا بردن استحکام پارچه نسوز سرامیکی  از رشته های فلزی و فیلامنت های شیشه ای برای تولید آن استفاده می شود.

عرض این نوع پارچه ها یک متر بوده و ضخامت آن های بین ۰٫۵ تا ۳ میلی متری است. لازم به ذکر است که این پارچه ها را می توان در ابعاد مختلف تولید کرد. پارچه های نسوز سرامیکی در طول های 30 متری نیز تولید می شوند. از این پارچه ها در شرایط بسیار سخت مکانیکی، الکترونیکی و حرارتی استفاده می شود. ویژگی های این پارچه عبارتند از:

  • انتقال حررات کم
  • وزن پایین
  • انعطاف پذیری بالا
  • دوام بالا و عمر مفید طولانی
  • مقاومت در برابر حرارت بالا
  • مقاومت در برابر مواد شیمیایی به جز اسید فسفریک و هیدروفلریک
  • مقاومت در برابر سایش و فشار الکترونیکی
  • مقاومت در برابر شوک های حرراتی

سیلیکا

سیلیکا یکی دیگر از انواع پارچه های نسوز است. مقاومت حرارتی این نوع پارچه نسوز بسیار زیاد است. سیلیکا می تواند محدوده دمایی 900 درجه سانتی گراد را به صورت مداوم تحمل کند. علاوه براین این پارچه نسوز حرارت لحظه ای تا 1400 درجه سانتی گراد را نیز تاب می اورد.

به دلیل توان تحمل حرارتی بالای این پارچه از ان در تولید راکت و موشک در صنایع هوا فضا استفاده می شود. دیگر کاربرد های پارچه نسوز سیلیکا عبارتند از جمع آوری گرد و غبار و تجهیزات تصفیه و همچنین استفاده در تجهیزات آتش نشانی و حفظ حرارت مواد.

پارچه نسوز شرکت فرآذر

برزنت نسوز

برزنت احتمالا یکی از شناخته شده ترین انواع پارچه نسوز است. این پارچه را با الیف فایبرگلاس می سازند. برزنت نسوز مقاومت مکانیکی فوق العاده زیادی دارد. این پارچه علاوه بر مقاومت مکانیکی قابل قبول، حرارت دمایی تا 500 درجه سانتی گراد را نیز تحمل می کند. کاربرد این پارچه دراستفاده از آن به عنوان عایق و لایه ی محافظ جوشکاری در صنایع ساختمانی ، عایق پشتیبان کوره  و عایق کاری قالب ها در صنایع ریخته گری است.

فایبرگلاس

فایبرگلاس آخرین پارچه نسوزی است که در این مطلب درباره آن صحبت می کنید. نام این پارچه نسوز نشان دهنده این است که آن را از الیف فایبرگلاس تهیه می کنند. پارچه نسوز فایبرگلاس می تواند محدوده دمایی بین ۴۲۰ تا ۵۶۰ درجه ی سانتی گراد را تحمل کند. پارچه فایبرگلاس در نوع دیگری نیز ارائه می شود. این پارچه که فایبر فلون نام دارد، توانایی تحمل دمای منفی ۷۳ تا مثبت ۲۸۰ درجه ی سانتی گراد را دارد. این بدین معنا است که پارچه نسوز فایبر فلون کاملا ضد آتش است.

دوره صفر تا صد گرافیک